Какво е Revolut и за какво го използвам?

Днес ще ви разкажа повече за мобилното приложение на Revolut или иначе казано революционната алтернатива на традиционното банкиране.

Ще разберете за какво го използвам аз и защо трябва и вие да започнете да го използвате 🙂

Какво представлява?

Revolut е създаден във Великобритания през 2015г. Първоначално стартира като платформа за парични преводи, но към днешна дата Revolut може да предложи много повече. 

Приложението можете да използвате като мобилен портфейл. През него можете да правите обмен на парите си в различни валути, като превалутирането е без излишно оскъпяване, а курсовете са на по-добра стойност от обенните бюра и банките тук.

Можете да извършвате преводи както към други сметки на Revolut така и към други банки. Тук е любимата ми част. Прехвърлянето на парите между сметките на Revolut става мигновено. Буквално в момента, в който прехвърляте парите, другият човек вече ги е получил.

Можете да се сдобиете с дебитна карта. Тя ви дава възможност да теглите пари от всеки банкомат по целия свят. Обикновено тегленето би трябвало да е безплатно, но ми е направило впечатление, че някои български банкомати взимат такса.

Можете да търгувате с акции, криптовалути и метали. 

Можете да си направите сейф, в който да пестите пари. Този сейф може да бъде направен и за няколко члена на семейството например. Тук има още нещо интересно. Можете да настроите сейфа при всяко плащане с картата да закръгля сумата и „рестото“ да се прибира там. Така без да разбирате, можете да спестявате.

Можете да създавате сметки в различни валути. Това става напълно безплатно. Също така можете да персонализирате дебитната карта, която искате да си поръчате.

Има различни планове на дебитните карти с различни месечни вноски. Разбира се имате и безплатен вариант, без месечни такси. Плановете, които се заплащат обикновено дават повече възможности. Отделно от физическата дебитна карта, получавате безплатно виртуална такава, а също и такава за онлайн плащания, която след плащането се анулира и се заменя с нова. Идеална опция, ако се притеснявате да правите онлайн покупки и да плащате с карта. Картите можете да ги отключвате и заключвате по всяко време и не се изисква да чакате, за да ви се отключи сметката.

Например, има лимит за теглене на банкомат и лимит при обмен на валути. Аз използвам плана Plus, който е на цена 6,99 на месец. Той ми дава възможност да тегля на банкомат суми до 450 лв без такси, да обменям валути до 2000лв и да направя 3 сделки без комисионна при търгуване на акции, крипто и метали.

И още нещо, от което можете да се възползвате е referral програмата им. Когато поканите приятел и той създаде своята сметка, двамата да получите определеана сума пари.  Разбира се има няколко условия, които трябва да изпълните. Малко по-надолу ще оставя бутон за регистрация и ще ви разкажа малко повече.

Вече можете да резервирате почивки през приложението и да получавате % cashback. За него ще говорим в един от следващите блог постове. За жалост обаче все още няма опция да резервирате почивки в България, но съм сигурна, че и това ще стане скоро.

За да се запознаете по-подробно с приложението и банката можете да цъкнете на този линк тук за повече подробности и ъпдейти.

За какво го използвам аз?

Кратка предистория. Използвам Revolut от 2019г. Забавната част е, че и до днес нямам физическа карта 😀 просто няколко пъти поръчвах и може би някой ми я взимаше от пощата (имайте предвид, че я оставят в пощенската кутия). След това поръчах до адреса на мама, защото тя си я получи веднага. Пристигна, взех я и дори без да я разопаковам я откраднаха от чантата ми в мола 😀

И това не е всичко. Пристигна втора, на адреса на мама и познайте… Забравих я на банкомат 😀 и това не ми е първото забравяне на картата на банкомат… Та сега си карам без физическа (обмислям скоро да поръчам) като съм си добавила картите („физическата“ и виртуалните) в google портфейла 😀 и така боравя с нея. Плащам с телефона си. Хубавото е, че вече някои банкомати имат опсията за безконтактно сканиране на картата, лошото е, че не винаги минава варианта с телефон 😀

Аз използвам Revolut предимно за онлайн плащане и прехвърляне на пари. Вече цялата рода го използва и е чудесно. Щом мама се оправя напълно сама, значи всеки човек може да се научи. 😀 

Обожавам сейфа, настроила съм го ежемесечно да влиза малка сума (от сорта на 2-3 лв) и да закръгля сумите, които плащам. Например, ако плащам в магазина 3.20, то закръгля до 4,00лв и в сейфа влизат 0,80лв. За жалост в Перник не мога да плащам навсякъде с карта, иначе щях да се възползвам и от аналитичните данни и бюджета. Можете да си зададете бюджетна цел и да я проследявате там.

Другото нещо, което правя в Revolut е търгуването с акции и криптовалута. Не съм спец в областта, даже изобщо. Просто ми е интересно и ме вълнува. За това го правя с малко средства. Тук най-важното правило е да търгувате с пари, които сте готови да загубите. Изобщо няма да навлизам в повече подробности, защото не съм аз човека, който може да ви научи на това 😀

Май се оказва, че се възползвам от почти всичко, като изключим тегленето от банкомат (сещате се защо) 😀 за тази цел обаче съм си намерила друг вариант – прехвърлям парите на мама и ползвам нейната карта 😀

И сега преминавам към referral програмата, за която споделих по-горе. 

 

Referral

Тази опция е направена, за да се разраства приложението, или поне според мен. Идеята е, че получавате персонализиран линк за споделяне и можете да каните ваши приятели чрез него.

А за това, че каните нови хора, Revolut ви се отблагoдарява като дава сума пари както на вас, така и на вашия приятел.

Разбира се има няколко условия, които трябва да изпълните, за да ги получите, а те са следните:

  • Да се регистрирате за сметка като използвате посочения линк
  • Да потвърдите самоличността си в няколко лесни стъпки
  • Да допълните сметката си, като я свържете с друга дебитна/кредитна карта (тези пари остават на разположение в новата ви сметка)
  • Да поръчате собствена физическа карта на Revolut (възможни са такси за доставка)
  • Да завършите 3 трансакции за покупки*

* Не се тревожете, че трябва да чакате физическата карта. Както казах по-горе, можете да боравите с картата си веднага след създаването на сметката. Можете да я добавите в google/apple портфейла или да плащате онлайн като изпозлвате данните на картата си (ще ги откриете в приложението).

Можете да се регистрирате на този бутон. А ако изпълните условията по-горе до 14.11.2021г. и ти и аз ще получим по 25 лева. Тази оферта е валидна до тази дата. Като след това офертата не отпада, а просто сумата ще бъде различна.

За финал

Силно се надявам този блог пост да ви е бил полезен. Живеем във времето на технологиите, за това смятам, че трябва да се възползваме от тях и да ги използваме рационално.

Ще се радвам да напишете коментар дали ползвате Revolut и дали ви допада. А както знаете – винаги можете да ми задавате въпроси тук или в социалните мрежи 🙂

Поздрави и до нови срещи! <3

КОЯ СЪМ АЗ?

Казвам се Виктория и съм на четвърт век. Майка съм на най-щурото хлапе на света - Борил. Споделям за майчинството, детето, игри, идеи и всичко, което преминава през живота ми. Винаги гледам от забавната част на нещата и съм тотален оптимист и мечтател. <3