Организация на детски рожден ден и кръщене

На 04.05 Бори навърши две години! А заедно с празненството за рождения му ден, решихме да направим и кръщене. В нашия случай беше двойно, тъй като Борис също не беше кръстен. В този блогпост ще опиша всичко по организацията на къщенето и рождения ден в отделните точки:

За къщенето:
• Мястото, което избрахме;
• Всичко необходимо за самото кръщене;
• Цени.

За рождения ден:
• Мястото (за гр Перник);
• Разпределение на деня;
• Украсата на Пес Патрул;
• Храна за гостите;
• Тортата.

ЗА КРЪЩЕНЕТО

Мястото, което избрахме беше Църногорски манастир „св Козма и Дамян“ – Гигински манастир. Той се намира близо до с. Гигинци, на 30км от Перник, пътят е около 35 минути. Мястото е много живописно, а ритуалът се изпълнява по стари традиции и не се претупва, което беше важно за нас. Направихме резервацията около 2 седмици по-рано и отидохме на място, за да се уточним с отеца какво е необходимо и как ще протече двойното кръщене.

Всичко необходимо конкретно за този манастир беше:
• Букет от: здравец, босилек и чемшир, увит в червен конец, който не трябва да има възли (само омотаване и преминаване през краищата на китките);
• 1 бутилка зехтин и 1 сапун – остават за манастира;
• 3 броя хавлии: 2 по-големи за кръщелниците и 1 малка за ръце, която остава за манастира;
• Нови дрехи за Борил, с които да се преоблече след ритуала. За Борис не беше необходимо да са нови;
• Кръстче за всеки кръщелник;
• Пликче или кутийка за косата, която попът отрязва по време на ритуала;
• Актове за раждане (може и без тях, ако знаете ЕГН-тата).

Не беше необходимо кръстниците да носят техните кръщелни. По ваше желание може да занесете питка, бутилка червено вино и бонбони, за да се почерпите след това. Ние занесохме всичко изброено, като мама направи питката. Бих ви препоръчала да носите със себе си някоя малка играчка, с която знаете, че детето ви ще си играе. Защото на Бори му стана скучно по време на ритуала и започна да буйства 😄

Цената, която платихме за двете кръщенета беше 100 лв, тъй като се проведоха едновременно. Цената за едно кръщене е 70лв. По традиция кръстниците купуват или новите дрехи на кръщелниците, или плащат ритуала в манастира/църквата. Това е до договорка между самите вас.

Кръщенето приключи в рамките на около 40 минути. При нас имаше малко закъснение, поради външни фактори. Също така бях пропуснала да взема актовете за раждане и не успяхме да вземем кръщелното на Борил в същия ден. Но бих ви препоръчала да се разберете с попа да вземете документите в друг ден, защото иначе трябва да чакате повече от час да бъдат подготвени, подпечатани и подписани. Пред манастира има скара, която предлага биволско месо. Мястото е подходящо за отпразнуване на кръщенето, но ние го направихме на друго място.

ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН

Мястото, което избрахме за отпразнуване на рождения ден е Парти Хаус в Перник (може да разгледате тук). Просторен етаж от къща, който се наема за 4 часа на цена от 100 лева. На ваше разположение е малка кухня, кафе машина, кана за затопляне на вода, хладилник, микровълнова. Подсигурени са всякакви видове чинии, плата, купи, чаши за безалкохолно, кафе, вино, уиски, прибори – абсолютно всичко. Една голяма зала, в която са разположени масите за възрастни, DJ пулт с лаптоп, голяма колона и микрофон, който се оказа голямо забавление за децата. В същата зала има стена пригодена за снимки и украса, а при нея се разполагат и детските маси и столове. Има също и играчки за децата. Отделно има и още една малка стая с диван и масички пригодена за празнуване на по-големи деца, за да бъдат отделно от родителите си. Украсата правихме сами, но може да разчитате и на собственичката на залата за това.

Как разпределихме времето?
Решихме да запазим час за кръщене по-рано сутринта – 09:00ч. Поканихме гостите в Парти Хаус в 11:00ч. Ако нямаше закъснение на кръщенето щяхме да стигнем на време, но уви – гостите ни чакаха 😄 Идеята беше да направим нещо като брънч, защото беше ясно, че децата ще се изморят.

Украсата
Както вече споменах, направихме я сами. Всичко необходимо купих от Jumbo и Partibg.com . От partibg поръчах – фигурки на Пес Патрул за тортата, надписа за стената, фолиевите балони на героите и маски на тях за децата (маските не ги сваляха, а Борил 2 дни живя с неговата 😂). От Jumbo – чинии и салфетки на героите, свирки, балони, фолиев балон с цифрата 2, свещ и „фойерверки“ за тортата, клечки със знаменца за хапването, сламки и още някакви джунджурии. На стената централно сложихме надпис и наредихме фолиевите балони. Покривка, шапки и чашки взехме от едно магазинче в Перник. Обмисляхме да направим арка от обикновените балони, но се отказахме и ги направихме по тройки закачени на стената. Останалата част от балоните оставихме на земята и падна голяма игра с тях. На масата за възрасти имаше изкуствени цветя подсигурени от Парти Хаус, а ако нямаше щяхме да сложим малки букетчета.

За гостите на Борил – тоест децата 😁 реших да направя малки подаръци. За момичетата – в малка торбичка сложих едно тефтерче във формата на опашка на русалка, молив и стикери на Пес патрул. За момчетата – тефтер, молив и стикери на Пес патрул. Всичко e закупено от Jumbo.

 

Храната 
Обмисляхме вариантите да поръчаме всичко, но тъй като се придържахме към по-бюджетен вариант решихме да направим всичко сами. И защото беше брънч, не беше много сложно. Не, че не отне много време (подготовката започна 2 дни преди рождения ден), но поне знаехме какво наистина има в храната.

Какво приготвихме:
Сладко:
• Ванилови мъфини с крема от Червено кадифе;
• Маслени бисквити с орехи;
• Сладък салам;
• Плодови шишчета – ягода, грозде и пъпеш.

Солено:
• Тортила хапки – тортила намазана с крема сирене, шунка/филе, айсберг, топено сирене слайс, краставички. След като се навие тортилата се реже на слайсове. Беше мноооого вкусно!;
• Плата с мезета;
• Ядки;
• Шишчета с моцарела, чедър и чери домати.

На детската маса сложихме само нещата, подходящи за малките. А кой да се сети да снима храната 😀 тук се вижда поне част от нея.

Тортата
Решихме да вземем по-малка торта с декорация, която да бъде за децата и отделна за родителите. За детската торта се доверих на „Хапка Любов“ (може да ги разгледате тук). Прави се в Перник, с истински продукти и без фондан – това ми беше важно 😁 Вкусът беше с бял и кафяв шоколад и въпреки, че не е най-подходящата за малките си го позволих, защото не изпадам в крайности. Поне бях сигурна, че няма още 15 вредни съставки, а съставките са такива, с които аз самата бих приготвила торта. За всички в Перник и наоколо ви препоръчвам да разгледате красотите, които правят. А отгоре на всичко получихме и комплимент – Бонбони с името на Бори 💗

Ако случайно сте стигнали до тук – благодаря ви! 😄 Блогпостът стана дълъг, но надявам се информативен. Искахме да направим празника незабравим, но също така и бюджетен. Не искахме да разхищаваме средства, тъй като Борил все още е малък и едва ли ще помни втория си рожден ден. Относно празнуването на рожден ден и кръщене в един ден – препоръчвам. Определено подготовката отнема време и трябва да следите много неща, но пък всичко минава за един ден. Ако имате каквито и да било въпроси, оставам на разположение за тях в социалните мрежи ❤

КОЯ СЪМ АЗ?

Казвам се Виктория и съм на четвърт век. Майка съм на най-щурото хлапе на света - Борил. Споделям за майчинството, детето, игри, идеи и всичко, което преминава през живота ми. Винаги гледам от забавната част на нещата и съм тотален оптимист и мечтател. <3