Уреди и покупки, които НЕ са must have при появата на бебето

 

Днес ще ви изброя няколко уреда и покупки, които определено не са must have. В предишната статия ви разказах за нещата, без които не мога. А сега ще поговоря за нещата, които със сигурност могат да се пропуснат. Разбира се, това е моята гледна точка.

Вече има всякакви удобства за отглеждането на нашите скъпи наследници. Като се започне от уред за затопляне на млякото, уред за затопляне на млякото в колата, машина за приготвяне на адаптирано мляко, уреди за готвене на пара и още куууп други щуротии. Със сигурност могат да бъдат от полза, но и със сигурност не е нужно да ги притежавате на всяка цена.

Започвам с уредите за приготвяне на адаптирано мляко. От както се е родил Борил аз използвам кана за затопляне на водата. Наливам изворна вода, пускам да се превари и след това, когато е изстинала само я затоплям, за да приготвя водата за АМ. Винаги държа преварена вода в отделна бутилка, за да мога да разхлаждам ако съм претоплила водата в каната. Разбира се я сменям често, за да не е престояла. Когато излизаме или пътуваме, нося топла вода в малък термус. Моя приятелка ми даде уред за затопляне на водата в шишето. В интерес на истината, никога не съм го ползвала за тази цел. В него съм слагала замразени пюрета. Супер, обаче отнема адски много време докато пюрето се затопли. След като няколко пъти се случи Борил да плаче за храна, а аз още не мога да размразя пюрето, започнах да го размразявам на водна баня. В случая пак ми е достатъчна каната. Преварявам водата, сипвам я в съд и слагам бурканчето вътре. За 10 минути пюрето се е размразило и остават още 5 минути докато се затопли до нужната температура. Винаги проверявам да не е горещо преди да го дам, но това е ясно. Ако съм го претоплила, действам по същата схема, но със студена вода. 

Също така не използвам микровълнова печка повече от 2 години. Когато с Борис се нанесохме в настоящето ни жилище, нямаше къде да я сложим. Е, имаше къде, но заемаше много място. Така решихме да се отървем от нея. Микровълновите никак не са полезни,тъй като унищожават хранителните вещества в храната. Също така майчината кърма губи 96% от своите антитела, ако бъде затоплена в микровълнова. Има доста информация в интернет и може да прочетете за вредите от нея. Малко по-бавно се затопля храната без нея, но има начини. Например във фурната или на котлона, а също и на водна баня. Така че, преспокойно може да си кажете сбогом. От скоро взимам на Борил храна от частна кухня. Минусът е, че всяко ястие е в пластмасова кутия, да много боклук, но за момента сме на това положение. Затоплям на същия принцип. 

Нашият кум, ни подари машина за приготвяне на адаптиран мляко преди около месец. В момента я използвам, признавам си, но в статията все пак разказвам за това, че може и без тези неща. Тази машина има консуматив-филтър за водата. Този филтър на нашия пазар струва около 40 лв/бр (за сравнение, той ни купи филтри от Англия на цена от около 8-9 £). Така че, ако решите да имате такава машина, най-добре помислете и за разходите по време на употреба. Тя приготвя водата на нужната температура и след това добавяте АМ и разбивате.

Относно уредите за приготвяне на пюрета и готвене на пара,аз нямам такъв уред. Може би е много удобен, не знам. Но аз съм живото доказателство, че може и без него. До преди да започна да взимам кухня на Борил, често му приготвях пюрета вкъщи. За някои съм разказвала и в инстаграм. Не съм приготвяли плодовете и зеленчуците на пара, а ги варих във вода. Има обаче приспособления за тенджери, с които можете да готовите на пара. Нещо като метален съд с дупки, който се слага върху тенджера с вода. Затваряте капака на тенджерата и зеленчуците се приготвят на пара. След като приготвите зеленчуците, може просто с един пасатор или блендер, да направите хомогенна смес. Това което при машината за готвене на пара е в плюс, е това че може да сложите всички зеленчуци в нея предварително и да сложите таймер в колко часа да започне да приготвя храната. Да обаче лично аз не смятам, че е добре зеленчуците да стоят прекалено дълго нарязани извън хладилника. 
Ако все пак решите, че искате да имате някой от тези уреди ви съветвам много добре да проучите всички различни марки и да внимавате в избора си. А ако имате някоя приятелка или позната, която ви предлага да ви даде нейния е най-добрият вариант.

В този пост ще добавя и още нещо важно.

НЕ прекалявайте с дрехите за бебето. Повярвайте ми, няма никакъв смисъл. Разбирам напълно желанието ви да купите най-сладките мини дрешки на света, но това са неоправдани покупки. А и не забравяйте, че много хора ще ви подарят дрехи и накрая ще се заринете. Проблема не е в това, че ще натрупате голямо количество дрехи, а факта, че дори няма да можете да облечете всичко това на детето. При нас се случи така, защото бяхме купили дрехи (определено се въздържах да не купувам много), но въпреки това много хора ни подариха и в един момент, усетих как някои дрехи му омаляват, а дори не ги е носил. За това по-добре купете малко и то само за настоящия сезон, в който раждате и след това ако не ви достигат въпреки подарените, купете още. Така вече ще знаете колко е голямо бебчето ви и ще се ориентирате по-лесно в размера, който ви е нужен.

Надявам се тази информация да ви е полезна! Ако имате допълнителни въпроси, винаги можете да ми пишете тук или в Instagram (justmamalife). 🤗
 

КОЯ СЪМ АЗ?

Казвам се Виктория и съм на четвърт век. Майка съм на най-щурото хлапе на света - Борил. Споделям за майчинството, детето, игри, идеи и всичко, което преминава през живота ми. Винаги гледам от забавната част на нещата и съм тотален оптимист и мечтател. <3