Играчките, с които всяко дете иска да играе

Много често ме питате с какво най-много се занимава Борил. За това реших да ви споделя в този блогпост. Може би сте забелязвали в сторитата ми в instagram, че в повечето случаи той не се занимава с детските си играчки, а с предмети от бита. Ще ви разкажа защо за момента спряхме да купуваме детски играчки и ще ви покача любимите му занимания.

Както казва братовчдка ми „докато не се наиграе с предметите от бита, няма да започне да се занимава с играчките си“. Децата копират от родителите си. Когато вие пиете от чаша, те искат точно тази чаша. Когато излезете и заключите входната врата с ключа, те искат точно този ключ. Взимате дистанционното и детето вече тича към него или протяга ръце. Напълно нормално е да има интерес към предметите от бита, а не чак толкова голям към играчките. Особено след като проходи. Шкафовете са нещо любимо. Да не говорим за пералнята и фурната.

След многократни опити да играем с детските играчки и незаинтересоваността му към тях, реших, че спирам. Започнах да му давам капачки от буркани, щипки, бурканчета и пликчета пълни с боб, леща, брашно и т.н. Едно от най-любимите му бурканчета е пълно с вода, боя за яйца или хранителна боя и веро. Тези буркани освен, че привличат окото му, издават различни звуци, които също му привличат вниманието. Пликчетата пък развиват финната моторика и усещането за различни повърхности. Друго любимо нещо му е дистанционното. За тази цел съм му дала старо такова, което не използваме. Играта с щипките в момента е много актуална и се играе предимно при баба му, защото аз имам ограничен брой. Изваждане от кутията и прибиране в малка кутия, или най-новото в голяма туба от течен прах за пране. Голяма туба вода с широк отвор също ще свърши работа. След това наблюдава процеса на изсипване от тубата и ако някоя щипка заседне помага за изваждането й. Друо любимо нещо е закачането на щипките на мини простор, като по този начин развива и сила в ръцете. Учи се да затваря капачките на бутилки от вода и най-различни кутии с капаци. Забелязвам, че всички тези игри го подканват да бъде изключително прецизен. Абсолютно всеки път щом тръгне да слага щипка в тубата, той я хваща за дръжката и след това я мушка. Няма как да го видите да я слага „наопаки“. Дори и да му я подадеш на обратно, той си я обръща по неговия начин.
Относно шкафовете, някои от тях имат предпазители, а в скриновете съм оставила един празен и един с негови играчки, за да може да ги използва и той.

От скоро му давам тебешири, когато сме навън. Споменах ли пластмасови чашки? Да и те са много любими, както навън така и вкъщи. Пълни ги с пясък или с камъни, изсипва една в друга, правим кули и с тях и въобще каквото ви хрумне. А вчера за първи път игра в пясъчник и се оказах неподготвена, защото нямаме никакви формички, кофички, лопати и т.н. Но пък Борил си има страхотни приятели, които му услужиха. Игра си сумарно около час и не можах да повярвам, че чак в последните 5 минути се сети да опита пясъка хахах

И дойде ред на няколко играчки, с които се занимава. Със сигурност мога да кажа, че са му интересни дървените фигури за строене. Обикновено ми ги подава, аз строя кули, а той ги събаря и се смее. В последно време също обожава да играе с топка. Имаме няколко размера с различна повърхност. Обожава да си ги подаваме, да ги рита, да ги гони и разбира се да ги предлага на Амбър, но ако може само да и подуши. От скоро проявяра интерес към интеракционния куб и дървената дъга на Little Dutch. Също така и сортерите. Вниманието му се задържа по-дълго върху по-изчистените играчки, а не в супер шарените, което разбира се е напълно нормално. За това, когато купувам играчки от тук насетне ще знам 2 неща със сигурносст: да бъдат дървени и да бъдат по-изчистени. Дървените играчки понякога могат да бъдат по-скъпи но при всички положения са по-издръжливи във времето и по-природо съобразни.

Моят съвет е да давате на детето си колкото се може повече и различни предмети и занимания за игра. Винаги бъдете наоколо и не оставяйте детето без надзор. Запомнете едно правило, когато детето се занимава само, не го закачайте. Това развива неговото въображение. И разбира се не го насилвайте да прави нещо, което не иска!

Поздрави от нас! <3

КОЯ СЪМ АЗ?

Казвам се Виктория и съм на четвърт век. Майка съм на най-щурото хлапе на света - Борил. Споделям за майчинството, детето, игри, идеи и всичко, което преминава през живота ми. Винаги гледам от забавната част на нещата и съм тотален оптимист и мечтател. <3