Блиц интервю: Какво е да отгледаш дете през 90-те на XX век и днес (част II)

Ето я и втората част от блиц интервюто с мама. Ако не сте прочели първата, цъкни тук. Надявам се да ви бъде интересно и ако и вие имате интересни истории от вашето детство споделете в коментар тук или под последния пост в instagram. Приятно четене!

Зъбоникнене – кога изби първият зъб, използвала ли си медикаменти за облекчаване на зъбоникненето?

Виктория, 24: Първото зъбче на Борил изби на 16.11.2019г, когато той беше на 6м и половина. При първите 8 зъбчета беше много неспокоен и имаше мнооого лиги. Давала съм му хомеопатички таблетки при нужда и съм му мазала венците с гелове за облекчаване на болката. Поради спад на имунитета няколко пъти е бил с течащ нос и стомашно чревен вирус. След избиването на първите 8 зъбчета сякаш стана по-леко и не е имал проблеми освен течащ нос.

Румяна, 49: около 6ти месец ти изби първият зъб. Не съм ти давала никакви медикаменти, защото не е имало нужда. Нито си вдигала температура, нито си била неразположена в тозипериод.

Прохождане на детето, кога и как проходи детето, използвало ли е проходилка, за какво се хвана детето на прощъпулника?

Виктория, 24: Бори проходи 2 дни преди да навърши 11м. Слагала съм го в проходилка и от време на време буташе walker-а, но не му беше много удобен. На прощъпулника се хвана за черпака и след това за гаечния ключ 😀

Румяна, 49: Теб съм те слагала в дубалка (нещо като проходилка, но без да се движи и само стоиш права). Закачах ти играчките с ластици на нея, за да си ги изтегляш сама. Проходи в деня на 10тия ти месец и се хвана за червилото.

Бебеносене – носила ли си детето в раница/слинг, честосрещано ли е било?

Виктория, 24: Днес все повече майките се възползват от бебеносенето. Носих Бори в слинг като новороден за кратко време, защото е лятно бебе и му беше много топло в него. От 4-ти месец ползваме раницата на ErgoBaby omni 360 и въпреки, че той е много спокойно дете и не е искал да е нон стоп на ръце, не обичаше да се вози в количката и обикновено я бутах празна, докато той е в раницата 😀

Румяна, 49: Какво е това? 😀 Нямаше такъв термин бебеносене и никой не е носил децата си в носилки.
-А след като вече знаеш какво е, ако го имаше по времето когато си ме отглеждала би ли ползвала?
-Разбира се, защо не? И въпреки малкия ми опит да нося Бори в раницата, смятам че е удобно и практично.

Избор на количка – как я избра и кое беше най-важното за теб.

Виктория, 24: Честно казано бях много притеснена докато избирахме количка. В един тефтер изписах може би 10 страници с най-важните неща, които трябва да има количката 😀 в крайна сметка се спряхме на Chipolino Aura с 3 коша – за новородено, кош за кола и летен кош. Използвахме я 1 година и бях решила да я продавам, но в крайна сметка я оставих евентуално за второ дете, защото не си струва да се влагат толкова пари за нещо, което се използва толкова кратко време. Важно за мен беше да е лека (до колкото е възможно за такъв тип колички) и да е маневрена (подходяща за прекрасните ни улици, тротоари и площади),

Румяна, 49: Най-важното в избора беше да бъде комбинирана: да има кош за новородено и летен кош. Смятам, че тогавашните колички бяха по-добри от сегашните, защото возеха много меко и бяха с големи гуми.

Превозни средства за деца – какво е карало детето?

Виктория, 24: Днес човек може да се хване за главата при избира за превозно средство на децата си. Колела, баланс колела, триколки, тротинетки, колички с моторчета или пък с дистанционно управление?! Когато аз избирах за Бори исках да е нещо, с което да се движи, а не просто да се вози. Движението със сигурност спомага двигателното развитие на детето, а и има още един +! Детето се изморява много повече и слледователно спи повече 🙂

Румяна, 49: Не са се предлагали кой знае какви превозни средства за деца, камо ли за бебета. Имаше само колела за малко по-големи деца с помощни гуми и триколки отново с педали. Единствено на центъра в Перник имаше колички с мотор и всички майки водеха децата си там за забавление и разнообразие.

Електрически уреди, които си използвала при отглеждане на детето до 1г?

Виктория, 24: Всички знаем колко сме облагодетелствани днес с всички електрически уреди, които се предлагат на пазара днес. Като се започне от пералня, сушилня, ютия (както знаете от предния блогпост ние с нея не сме много близки приятелки :D), пасатор, машина за приготвяне на АМ, машина за приготвяне на пюрета и т.н. и т.н. и даже стигаме до електрически термометър. Ще кажа само едно огромно благодаря на електричеството и хората, които са измислили всички тези удобства!

Румяна, 49: Пералня, ютия, пасатор и бързовар. Не е имало голям избор на електрически уреди, които да са помощници в отглеждането на детето. Например не е имало стерилизатор, а изварявахме шишетата в тенджера с вода (а водата беше мнооого варовита и всичко побеляваше) и също не е имало бебефони, а разчитахме само на това да проверяваме често детето или просто да го чуем като се събуди.

Очаквайте и трета част на блиц интервюто с мама скоро ;*

XOXO

КОЯ СЪМ АЗ?

Казвам се Виктория и съм на четвърт век. Майка съм на най-щурото хлапе на света - Борил. Споделям за майчинството, детето, игри, идеи и всичко, което преминава през живота ми. Винаги гледам от забавната част на нещата и съм тотален оптимист и мечтател. <3