Блиц интервю: Какво е да отгледаш дете през 90-те на ХХ век и днес (част I)

Предполагам, че всички майки черпят съвети и напътствия от по-възрастните такива. Често си говорим с мама за това как е отглеждала мен и в какви условия. И въпреки, че се имам за сравнително млада, преди цели 24 години разликата е била огромна в сравнение с днес. За това ми хрумна да направим едно блиц интервю с основни въпроси за отглеждането на децата и да сравним разликите. Та, нека пристъпим към въпросите.

Кога започна захранването и кога за първи път предложи сок на детето?

Виктория, 24 – Аз захраних Борил по педиатричния метод с пюрета. Педиатърката му ме насочи с какво, кога и как да го захраня. На 4 месеца и половина първото нещо, което му предложих беше пюре от пащърнак. За първи път предложих сок около 10-и месец и беше от ябълка и морков.

Румяна, 49 -Първото нещо, с което те захраних беше прясно изцеден сок от портокал със захар. Беше на 3 месеца. Тогава педиатрите не насочваха родителите какво да предложат на детето, а казваха бабите. А първата твърда храна беше готово пюре от тиква и картоф.

Използвало ли е детето залъгалка-биберон?

Виктория, 24 – Предлагам залъгалка на Борил още от родилното отделение. Първоначално използвах силиконов биберон, а сега каучуков. Той беше претенциозен относно формата на биберона и имахме малък проблем с откриването на подходящ след 6м възраст.

Румяна, 49 – Ти беше щастливо бебе със силиконов биберон закупен от Франция, в България на пазара се предлагаха само каучукови. Бабите казваха, когато плаче бебето биберона да се потопи в мед. Съответно може би първото нещо, с което си захранена по-скоро е било мед. Когато започна да се изправяш в кошарата си потапяше сама залъгалката и цялото легло, заедно с теб беше в мед.

Какви пелени/памперси си използвал?

Виктория, 24 – Борил е с памперси за еднократна упореба. Използвала съм най-различни марки, когато беше бебе, за да открия най-удобните и подходящи за него. Когато беше малко бебе използвах памперси тип пелена, а сега използвам памперс-гащи. Той не е с чувствителна кожа и е имал обрив само от 1 конкретна марка, която съответно веднага спрях да използвам.

Румяна, 49 -Памперсите се появиха в България около 92г и бяха лукс. Един пакет пелени Памперс струваше почти колкото цялото майчинство. На теб ти купувахме памперси, но се обриваше от тях по целия гръб. За това ти ги слагах само при излизане и консултации. Иначе слагахме тензухена пелена с гащи отгоре. При изхождане сваляш, переш, чакаш да изсъхне, гладиш и така.

Каква е процедурата при къпане и тоалет на детето?

Виктория, 24- Настройвам водата на душа на около 37° и пълня коритото. А от скоро го къпя прав в банята. Използвам бебешки шампоан и душ-гел 2 в 1. Когато бяхме на режим и нямаше вода в часа за къпане, подгрявах водата на електрическата кана и разстудявах с тази от тубите. До около годинка къпах Борил всеки ден, а сега през ден стига да не е бил в пясъчника. След баня като съвсем малък го мажех с бебешки крем за тяло, а сега ползвам кокосово масло. За памперс зоната съм ползвала Sudocrem, а сега ползвам крема на Galafarm и съм изключително доволна, Борил не се е подсичал нито веднъж. При смяна на памперс или измивам на мивката или ползвам мокри кърпи и след това бебешка мицеларна вода.

Румяна, 49 -Тъй като бяхме на режим на водата, държахме вода в кофи и бидони. За да те изкъпя, загрявах вода на котлон в тенджера. Използвах сапун „Бебе“, единствения подходящ за бебета на пазара. Слагах 1 разбито яйце във водата, за да я омекоти, защото беше много варовита. След баня ти мажех тялото със свинска мас, а за памперс зоната ползвах добре познатия крем Здраве. При смяна на памперс/пелена или те измивах над мивката или ползвах мокри кърпи, за щастие ги имаше по твое време.

Как се вози бебе в кола?

Виктория, 24 – В днешно време има строги изисквания за возенето на дете в колата. Деца до 36кг трябва да бъдат в стол или седалка, прикрепени с iso-fix система или с колан. Има безброй марки и видове столчета и кошове за кола. Ако те спре полиция и детето не е в кош за кола, би следвало да ти напишат глоба, въпреки че за съжаление не се обръща нужното внимание на това.

Румяна, 49 -За твое щастие, количката ти имаше кош, а след като порасна малко повече трябваше задължително да има още един пасажер, за да те държи. Когато стана на 3-4 годишна възраст, можех спокойно да те возя на предната седалка без столче. Изобщо не са съществували столчета за кола (или поне в България), камо ли полицията да прави проверка или проблем за това, че детето се вози така.

Как переш дрехите на детето и гладиш ли ги след това?

Виктория, 24 – Рядко разделям дрехите на Борил по цветове, защото в противен случай трябва да чакам много време, за да събера пълна пералня. За да пестя вода и електрическа енергия ги пускам заедно на 40°. Чаршафи и хавлии пера на 60°. След изпиране ги суша в сушилнята. Гладих дрехите му само първия месец след раждането, а след това не, защото не излизат смачкани от сушилнята. Гладя единствено ризи и дрехи от по-твърда материя, които стоят смачкани. Тъй като бяхме с режим на водата в определени часове, настройвах заредената пералня да стартира в определен час, за да мога да ги изпера дори и да не съм вкъщи. Използвам бебешки прах за пране и бебешки омекотител.

Румяна, 49 -В село Люлин където живеехме имаше вода през ден и то само по 2 часа. Единственото нещо, което правеше първата ни пералня беше само да върти дрехите. Аз трябваше да сипвам вода, а когато ги изпере, да ги извадя и да ги изплакна на ръка. А втората беше нещо подобно като пак аз сипвам водата, но поне изплакваше дрехите. Нямаше бебешка прах за пране, нито омекотител. Имаше сапун „Бебе“ и го стъргах, за да изпера дрехите. Винаги съм ти гладила дрехите, а сега не ми харесва, че не гладиш нито твоите, нито на Борил.

Тази статия е с цел забавление, а не да наругаваме родителите си, защо са ни отглеждали така. На всички би трябвало да ни е ясно, че нашите родители не са имали достъп до много информация в сравнение с нас самите. За това нека им благодарим за това, че са ни отгледали по възможно най-добрия начин и са давали всичко за нас!

Надявам се да ви е било интересно. Попитайте вашите майки някой от тези въпроси и ги споделете в коментар тук или под последния пост в instagram.

Очаквайте втора част на блиц интервюто съвсем скоро!

XOXO

КОЯ СЪМ АЗ?

Казвам се Виктория и съм на четвърт век. Майка съм на най-щурото хлапе на света - Борил. Споделям за майчинството, детето, игри, идеи и всичко, което преминава през живота ми. Винаги гледам от забавната част на нещата и съм тотален оптимист и мечтател. <3