Пазаруване на Черен Петък – Кое, Как и Защо?

Измина почти една трета от месец Ноември, което означава, че скоро идва така нареченият черен петък, а  с него и големите намаления.

Несъмнено всеки от нас е набелязал някои покупки, които да направи тогава, за да се сдобие с тях на по-добра цена. Ако не сте, все още не е късно да го направите.

За какво обаче трябва да внимаваме и на какво да обърнем внимание? Ще разберете в редовете по-долу. Важно е да знаем от къде и как да пазаруваме, за да не останем разочаровани или излъгани.

 

Сигурност

Първото и най-важно нещо, на което трябва да обърнем внимание е сигурността. Тя се отнася както за сайта, от който сме избрали да пазаруваме, така и за личните ни данни.

 1.  Проверете дали сайтът е защитен.
  За целта, URL адреса трябва да съдържа „https“, както и иконката катинар, което означава, че сайтът е защитен.
  Особено важно е ако въвеждате данни за онлайн плащане.
 2. Политика за връщане.
  Ако сайтът е надежден, то тази информация ще бъде лесно откриваема. Всички знаем, че често се случва поръчаното от нас да не отговаря на очакванията ни, да има дефект или просто да не е нашият размер. 
 3. Фирмата зад сайта трябва да има действителен адрес и телефон.
  Това можете да откриете в секция „За нас“ или „Контакт“
 4. Разумни цени.
  Ако видим отстъпка 95% например, колкото и примамливо да изглежда тази оферта, то по-скоро я подминете. Не може и не трябва да очаквате огромна разлика в цената на даден артикул.
 5. Лична информация.
  Никога не използвайте сайтове за онлайн пазаруване, които изискват лични данни като ЕГН или номер на лична карта. Никога не давайте подобен тип информация. Търговецът няма нужда от нея.
 6. Проверявайте легитимността на сайта.
  Винаги проверявайте точния адрес и не копирайте линкове от съмнителни места. Има сайтове изглеждащи 1:1 като Aliexpress (например), може да значи, че изтеглят личната ви информация за недобронамерени цели.
 7. Закупуване на скъпа техника/продукт.
  Много хора със сигурност чакат точно тези намаления, за да се сдобият с нов лаптоп или телевизор, например. Използвайте реномиран и доказан сайт за тази цел. Имайте предвид, че ви се полагат 2 години гаранция и 14 дневен срок за връщане на продукта за всякаква електроника. Това е предимство за пазаруване от български сайтове, независимо, че цената може да бъде с 5-10% по-висока.
Предварителна подготовка

Добре е да се подготвите предварително преди големия ден, като направите проучване на стоките, които сте набелязали, за да не останете прецакани. Също така следете за датите на намаленията, защото понякога може те да бъдат за цял уикенд.

Много често има фалшиви промоции. И какво представляват те? Например реалната цена на продукта е 300лв извън намаленията, а в деня на Черния Петък има „промоция“ – намаление от 380лв на 280лв. Това е кофти трик от страна на продавачите, но за жалост сработва. За това е важно да го знаете. 

За това проверете по-рано как вървят цените на набелязаните от вас продукти в няколко доказани сайта и след това си направете сметка дали намалението е реално или е за заблуждение.

Тъй като скоро наближава Коледа, можете от рано да се подготвите с подаръците и съответно да спестите пари. За това предварително помислете кого и с какво ще зарадвате. 

В приложението на Емаг можете например да добавите в любими набелязаните стоки и да следите както цените така и наличностите.

Действай бързо

Не чакайте последния момент, защото обикновено намалените артикули са определен брой и ако отстъпката е добра – шанса да се изчерпа за минути е голям. Всеки продавач определя броя на артикулите, които ще пусне в промоцията. След изчерпване на даден продукт, вероятността отново да бъде наличен до края на промоцията е много малък.

Не чакайте последния ден или час от отстъпките, за да не останете разочаровани.

Доставка, плащане и гаранция

Запознайте се добре с политиката за доставка и връщане на продукт на конкретния сайт, от който сте решили да пазарувате. Както споменах и по-горе, в сайта трябва да откриете лесно тази информация.

Както обикновено имате няколко варианта на плащане. Някои сайтове предлагат безплатна доставка над определена сума. Някои също имат опцията за безплатна доставка ако направите плащането в момента на закупуването – с дебитна или кредитна карта.

Повечето търговци предлагат услугата Преглед или Преглед и Тест в офиса на куриера. Не пропускайте да го направите, защото ако не го направите и след това се окаже, че стоката е дефектна може да имате проблем с връщането. Не е задължително, но не е и изключено. 

Има голяма вероятност доставките да не се изпълнят в рамките на определения срок, тъй като обикновено на черен петък има много поръчки и обработването им отнема повече време. Също така спедиторските фирми са доста претоварени. Това не трябва да ви притеснява. Обикновено можете да проследявате поръчката си в сайта или ако имате товарителница – в сайта на конкретния спедитор. А ако не искате да висите много време пред офиса на спедиторите, то най-добре поръчайте стоката до адрес.

Гаранция на стоките. Както знаете обикновено гаранцията на електротехниката в България е 2 години. За да важи тя обаче, ви е нужна касова бележка. За това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поискайте касова бележка в офиса на куриера в момента на взимане на стоката. Това е документът, който ще ви послужи пред продавача, ако се наложи да изпратите в сервиз закупената стока. Обикновено никой не ви осведомява и не ви подсеща за това, а е от голяма важност.

Запознайте се с условията на продавача, за да знаете какъв е периодът за връщане на стоката в случай, че искате да се откажете. По Закона за Защита на Потребителите имате право да се откажете от закупената стока в рамките на 14 дни.

Разумно пазаруване

Последна подтема, но не и по значение! Тук отново ще се върна на списъците. Подгответе отрано списък с желаните покупки и добре помислете дали имате нужда от тях наистина. 

Всички сме правили импулсивни покупки. Особено, когато видим етикет с 30%, 40% намаление. Много е важно да обмислите добре дали наистина се нуждаете от тази придобивка или не, защото времената, в които живеем не е добре да разхищаваме. Един от най-ефективните методи за взимане на решение в такава ситуация е следния: Да пренощувате 3 нощи с тази идея. И чак на четвъртия ден ще си дадете ясна преценка дали си струва тази покупка или не 😀 

Надявам се този пост да ви е бил полезен. Очаквайте следващия пост по темата за онлайн пазаруването съвсем скоро. 

Пазаувайте разумно и внимавайте от къде и какво купувате!

Поздрави и до нови срещи!

КОЯ СЪМ АЗ?

Казвам се Виктория и съм на четвърт век. Майка съм на най-щурото хлапе на света - Борил. Споделям за майчинството, детето, игри, идеи и всичко, което преминава през живота ми. Винаги гледам от забавната част на нещата и съм тотален оптимист и мечтател. <3