Сънят на бебето и приучаване към самостоятелно заспиване

След като натрупах 1 година стаж в майчинството, реших да споделя с вас всичко, което научих за сънят на бебето и как приучихме Борил да заспива сам.
Както вече съм ви споделяла той е изключително спокойно бебе и съм сигурна, че това допринесе за успеха в спокойните нощи вкъщи. Вярвам обаче, че дори и вашето бебе да е по-неспокойно и емоционално някои от тези съвети могат да ви бъдат полезни.

Нощно хранене
Аз нямах късмета да кърмя дълго време и тук ще отбележа, че това правило бих го прилагала само и единствено ако не кърмя детето си.
Когато беше новороден го хранех смесено. Придържах се към график за хранене на 3 часа. Винаги съм се водила по него. Разбира се, ако той е неспокоен не съм чакала да дойде точният час, но той самият беше толкова точен, че може би мога да преброя на пръсти случаите в които се е хранил по-рано или по-късно от часа за хранене. На 40ия му ден беше първата нощ, в която всички спахме непробудно цели 6 часа. Нахранен последно в 24.00ч спа до 06.00ч. След тази първа нощ в която спа спокойно и не се събуди за нощно хранене си казах, че ще предлагам чай в случай, че се събуди. И така, когато той се разбуди, предлагах чай за спокоен сън на Blevit – Sueño. С течение на времето той започна да се разбужда все по-рядко и нощите вкъщи никога не са били кошмарни.

Събуждане на бебето, за да се нахрани
Ни-ко-га не съм си позволила да го събудя, за да го нахраня. Когато стана на около 2-3 месеца, започна да прави по-дълги паузи между храненията. Някои близки са ме питали „Няма ли да го будиш това дете, не е ли гладно?“. Как така ще е гладно и няма да се разбуди, за да яде? Няма такъв начин. Спокойното бебе е спящото бебе. В никакъв случай не бих нарушила сънят на детето си, за да го нахраня или въобще за каквото и да било, освен ако не се налага. Съветвам ви и вие да не го правите.

Биберон – залъгалка
Аз съм от хората, които са напълно ЗА залъгалките, особено след като не кърмя. Смятам, че бебетата имат своята потребност да сучат, когато са неспокойни. Една от причините да се разбужда като бебе през нощта беше, когато си търси залъгалката. Темата е много спорна сред майките и ви съветвам да вземете сами това решение за себе си.

Бял шум
Може би сте чували, че някои майки успокояват бебетата си със сешоар, шумът на пералнята или абсорбатора? Да, това работи безотказно. Учените твърдят, че точно този бял шум, наподобява шумът в утробата на майката. За щастие вече можете да се сдобиете с този шум и от youtube. Когато Борил имаше колики много често прибягвахме до него. След като отминаха спряхме да го пускаме. НО! От около 3 месеца всяка вечер пускам бял шум или дъжд, защото той стана по-чувствителен и се буди от леки шумове като потропване, затваряне на врати и т.н. Тъй като спим в една стая ще ви кажа, че този шум е приятен дори и за нас. Така че, ако детето ви се буди лесно или е неспокойно, не ви пречи да опитате. Ние за тази цел ползваме един стар телефон, който е предназначен само за това. Носим го навсякъде!

Бебето спи в собствено легло
Това също е една от спорните теми сред майките. Моето лично мнение е, че бебето става по-самостоятелно, когато спи отделно. Това обаче не пречи да сложите креватчето плътно до вашето легло, а когато бебето става по-осъзнато да го отдалечите малко от вас.

Ритуал преди лягане
Няма как да не сте чували за ритуала преди сън. Бебетата са спокойни, когато знаят какво предстои. Точно за това е добре да създадете рутина преди лягане. Ритуалът може да бъде най-различен според зависи от вашето дете. При нас вечерната рутина започва след банята/тоалета. Къпя Борил около 30-40 мин преди лягане, след това правя масаж (колкото ми позволява, защото вече не може да стои на едно място), обличаме пижамата, играем на тихи и спокойни игри. След това пие вечерното си мляко и ляга в леглото.
При дневния сън е малко по-различно. Обядва, след това го оставям отново да поиграе на нещо, с което трудно може да се превъзбуди, сменяме памперса, обличаме пижамата и ляга.

Играчка за сън
Това е едно от най-добрите решения, които приложих. Борил имаше едно плоско плюшено мече, подарък от раждането. Формата на мечо според мен е много подходяща, защото може да легне дори и върху него и пак да му е удобно (често я ползва като възглавница). След като го успивах в раницата и го местех в леглото, слагах мечката пред него и той я гушкаше. А сега, когато вече заспива сам мечката е неразделен приятел. Хваща й лапичката и започва да се гали по лицето с нея. Когато стане време да го слагам в леглото му обяснявам, че сега ще се гушка с мечо. Като се доближим до леглото и види мечо, директно ме пуска, оставям го и го гушва.

Приучаване на детето да заспива само

Както знаете дълго време успивахме Бори в ергораница. Заспиваше спокойно и когато се е отпуснал напълно го местихме. Той обаче започна да натежава. За това реших, че е време да сменим начина за успиване. Четох какви ли не методи, някои от които направо ми се струваха страшни. Например да го оставя да се нареве… Това даже не мога да си го представя. Да го чувам как плаче тъжно и да не реагирам… Пробвах също и метода 3:5:7, който също не ми се стори никак подходящ. За това решихме да изпробваме нещо „наше си“. Казвам наше, защото не съм чела подобен метод, но при нас сработи. Бих казала, че успяхме да направим плавен преход към самостоятелното заспиване, без рев и без проблеми.

• Първоначално започнахме да го приспиваме в нашето легло, като го слагахме да легне върху нас. Подрусквахме го, пеехме песнички и след като е заспал го местим в неговото легло.

• След като отминаха около 2-3 седмици, той сам започна да се дърпа и да не иска да лежи върху нас. Решихме да опитаме да го слагаме в неговото легло сам, а ние да сме на нашето, за да ни вижда. Пеехме песнички и така той се успокояваше и заспиваше, гушкайки мечо.

• След около седмица, започнах да го слагам сам за дневния сън и излизах от стаята. Случвало се е да стои буден по час и половина (без да плаче), вместо в 17.00 да заспива в 18.30, което не се отразяваше добре на режима му, но въпреки това не се отказах. След това започна да ляга за първи сън около 12 и реших да опитаме с един дневен сън. Той успява да издържи до около 13.00/13.30ч и спи от 2 до 3.5 часа.

• За вечерното заспиване му отне повече време да се справи сам. Няколко пъти правихме опити да го оставим, но той започваше да плаче. Оставахме при него само вечерта и отново с песни и в позиция в която да ни вижда. Постепенно започнах да го оставям и да обикалям наоколо, вършейки някакви неща. Така той ме чува и знае, че съм наоколо, спокоен е и успява да заспи сам. От около две седмица, дори не му е нужно да ме чува. Оставям го и той заспива.

• Винаги, когато го слагаме да заспива сам, освен мечо взима и някоя играчка с която си играе през деня. Задължително безопасна и без остри ръбове! Той гушкайки мечо си играе с нея. След като заспи я махам.

Не си мислете, че от 1 година няма вечер, в която да не сме спали спокойно. Най-тежките вечери са били при никнещи зъбки или след превъзбуда. В тези ситуации се е случвало са взимаме Борил да спи върху нас или между нас, за да бъде спокоен и да мога да реагирам по-бързо. Колкото и блажени да са тези моменти не си позволявам да взимам Борил при нас без причина, защото знам, че е за негово добро.
Моят съвет към вас е да се придържате към желанието на вашето бебе и да се водите единствено и само по него. То само ще ви подскаже от какво има нужда и от какво не. И по-рано съм правила опити да го слагам да заспива сам, но виждах, че е невъзможно и не е готов за тази стъпка. За това не съм го оставяла да се мъчи, защото това може да доведе само до превъзбуда и раздразнение = още по-трудно заспиване. Тук ще кажа, че това е едно от нещата, които може и таткото да върши. 😉 Борис ми е помагал много с успиването, за което съм му благодарна!

И не забравяйте, че за да имате спокойно дете, първо вие трябва да бъдете спокойни. 

За всякакви въпроси съм насреща! instagram ; facebook или на мейл 🙂

КОЯ СЪМ АЗ?

Казвам се Виктория и съм на четвърт век. Майка съм на най-щурото хлапе на света - Борил. Споделям за майчинството, детето, игри, идеи и всичко, което преминава през живота ми. Винаги гледам от забавната част на нещата и съм тотален оптимист и мечтател. <3